Posted on

Mit kell tudni a garnélák táplálkozásáról?

Összehasonlítva a halakkal és más akváriumi lakókkal a garnélák étrendje egészen eltérő, különösképpen a  tápanyag bevitele és  emésztése.

A természetben a garnélák  egész nap esznek. Ők szinte állandóan a biofilm rétegben lévő baktériumok és algák legelésével vannak elfoglalva.  Az akváriumban is folyamatosan jönnek-mennek miközben nagy mennyiségű tápanyagot  és rostot vesznek fel. Az emésztőrendszerük tökéletesen alkalmas az effajta táplálkozásra.  Az étel amit a garnélák megesznek folyamatosan  halad át a bélizom hullámszerű mozgásának a segítségével a beleken.  Az élelem lebontásának döntő része itt történik.  A garnélák nem képesek tárolni nagy mennyiségű ételt a gyomrukban, ezért alapvető fontosságú számukra, hogy folyamatosan táplálkozzanak.

Ha a garnéla nem talál elegendő eleséget, az emésztőrendszere nagyon hamar kiürül, ezáltal a tápanyag-bevitel és az emésztés szintje nagyon lecsökken, vagy akár meg is szűnik teljesen. Ez könnyen látható, ha egy nem teljesen színes egyedet  vizsgálunk: a bél mentén a garnéla hátsó (hasi) része üres, átlátszó. Ezzel szemben a képen látható, hogy a vékonybél tele van emésztendő táplálékkal.

Van-e értelme a csökkentett adaggal  takarmányozni  vagy csak ritkán, alkalmanként etetni?

Kevés táplálékot adni vagy csak időnként etetni a fent említett okok miatt nem ajánlott. Ezek az etetési módszerek  hamar gondot okozhatnak,  különösen akkor, ha az összes természetes biofilm  réteg elfogyasztásra került a garnélák által az akváriumban.

Lágy tablettás eleség vagy pellet  etetésekor  általában nagyon gyorsan esznek, és így hatalmas mennyiségű táplálékhoz jutnak  nagyon rövid idő alatt. Azonban ezeknek az eledeleknek a többsége  nem megfelelően hasznosul, mivel  az emésztőrendszerük nem tudja optimálisan feldolgozni a nagy mennyiségű tápanyagot. A szervezetük nem bírja olyan tempóban hasznosítani a hirtelen érkező nagy adag  táplálékot, legalábbis nem abban az ütemben ahogy az étel áthalad a garnéla beleiben. 

Rossz  esetben a garnélák nem találnak elég élelmet  és éheznek a következő etetésig.  Ez viszont emelkedett stressz-szinthez vezet, ami veszélyes  számukra mert sokkal érzékenyebbek lesznek bakteriális fertőzésekre.

Milyen etetési  módszer jó a  garnéláknak?

Megfelelő táplálás esetén gyakorlatilag mindig biztosítva van a garnélák számára valamilyen  ennivaló, nemcsak etetéskor. Fontos számukra, hogy mindig  találjanak valami ehető dolgot az akváriumban.

A GlasGarten teljes értékű tápjai biztosítják a garnéláknak mindent, amire szükségük van. Az etetések során meg fogják találni az eledelt  bárhol az akváriumban, ez pontosan megfelel a természetes táplálkozási igényüknek.l

forrás:  a GlasGarten hivatalos honlapja