Posted on

Catappa levelek garnéla tartáshoz

A Catappa (tebang , indiai mandula fa, ketapang) leveleknek számos, a garnélákra gyakorolt jótékony hatásuk ismert, melyek a következők:

– csökkentik a garnélák által megélt stresszt,
– a garnélák természetes élőhelyeivel azonos vízparamétereket teremtenek,
– kiemelik a garnélák színezetét,
– a Catappa levelekben található tanninok és savak antibakteriális és gombásodást megelőző hatással rendelkeznek,
– stimulálják a garnélák szaporodási kedvét,
– megelőzik a “black spot” betegség kialakulását.

A Tantora Catappa leveleinek kimagasló minőségét többlépcsős, magas színvonalú munkafolyamat garantálja:

  • minden levél természetes úton hullik le,
  • minden levél 24 órán belül begyűjtésre kerül lehullás után,
  • minden egyes levelet kézzel mosnak meg,
  • minden levél akváriumi használatra kész.

Hogyan használd a Catappa leveleket?

Köztudott, hogy a Catappa leveleknek számos jótékony hatása van a garnélákra, ennek ellenére vannak olyan garnélatratók, akiknek kételyeik vannak a használatukkal kapcsolatban. A Tantora két módszert ajánl:

  1. Azon garnélatartók számára, akik kedvelik a sárgás-barnás természetes hatású akvárium vizet: Tegyünk Catappa levelet közvetlenül az akváriumba.A levél 1-2 napig a víz felszínén marad, és azt 1 napon belül sárgássá vagy világosbarnássá színezi. Miután lesüllyed a levél, a garnélák elkezdik azt elfogyasztani, így eleséget is szolgáltat.
  2. Azon garnélatartók számára, akik nem kedvelik a sárgás-barnás árnyalatú akvárium vizet: Főzzük a Catappa levelet 30-60 percig, vegyük ki a vízből, majd miután kihűlt tegyük az akváriumba. A levelek így nem fogják színezni az akvárium vizét, rögtön lesüllyednek és azonnal fogyaszthatóak a garnélák számára. A levelek így nem fogják színezni az akvárium vizét, rögtön lesüllyednek és azonnal fogyaszthatóak.

“Black Spot” betegség:

Ezt a típusú garnéla betegséget bakteriális fertőzés okozza. A garnélákon fekete foltok jelennek meg a fejen és a testen. A betegséget a Benekea sp. nevű baktérium okozza, ami megtámadja a sejtfal fő összetevőit az ízeltlábúak kitinpáncéljában. Korai fázisban kis barna foltok jelennek meg, melyek később rendszerint feketére változnak. A baktériumok elpusztítják az izomszövetet a páncél alatt. A leggyakoribb bakteriálisan fertőzött terület a kopoltyú, a hasi izomszövetek és a farok rész.

Kutatások szerint a Catappa levelek képesek megelőzni a bakteriális fertőzések kialakulását, melyek később a garnélák “Black spot” betegségéhez vezethetnek.

forrás: A tantora hivatalos honlapja: http://www.tantora-intl.com/