+36 30 / 468 9544      Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bevásárlókosár (0)

Mit kell tudni a garnélák táplálkozásáról?

Összehasonlítva a halakkal és más akváriumi lakókkal a garnélák étrendje egészen eltérő, különösképpen a  tápanyag bevitele és  emésztése.

A természetben a garnélák  egész nap esznek. Ők szinte állandóan a biofilm rétegben lévő baktériumok és algák legelésével vannak elfoglalva.  Az akváriumban is folyamatosan jönnek-mennek miközben nagy mennyiségű tápanyagot  és rostot vesznek fel. Az emésztőrendszerük tökéletesen alkalmas az effajta táplálkozásra.  Az étel amit a garnélák megesznek folyamatosan  halad át a bélizom hullámszerű mozgásának a segítségével a beleken.  Az élelem lebontásának döntő része itt történik.  A garnélák nem képesek tárolni nagy mennyiségű ételt a gyomrukban, ezért alapvető fontosságú számukra, hogy folyamatosan táplálkozzanak. 

Caridinák és Neocaridinák vízparaméter igényei

A garnélák pár éve robbantak be az akvarisztika világába és nagyon hamar óriási népszerűségre tettek szert. Érdekesek, aranyosak, gyönyörű és változatos színeik miatt rengeteg ember szívét rabul ejtették. Viszont az is tény, hogy a régebb óta „beakvarizált” halakhoz képest gyerekcipőben jár minden velük kapcsolatos fontos teendő (pl. pontos fajmeghatározás, leírás, igények meghatározása, stb.). Az internet világában szerencsére az információ gyorsabban áramlik,  –  bár  nem mindig hiteles és ellenőrizhető - ezáltal könnyebben elérhetőek fontos és hasznos tudnivalók a garnélák tartásával és tenyésztésével kapcsolatban. A hely és az idő itt most nem elegendő minden, a garnélák tartásához szükséges tényező leírására, ezért e cikk csak a vízparaméterek kérdését tárgyalja a hazánkban jelenleg leggyakrabban tartott két garnélafajra koncentrálva.

BorneoWild talaj alkalmazása

 

Az aktív talajok elsősorban a lágy és savanyú vizet kedvelő garnélák alá szükségesek. Sok márkás talajjal találkozhatunk, nálunk most - érthető okokból - a Borneo Wild lett beállítva több akvárium indításakor.

 Számos vízparaméter fontos az akvarista számára, jelen esetben viszont a gh, kh és a pH lett kiemelt és mért tényező, mivel most ezek számítottak a legfontosabbnak a betelepítendő CRS garnélák szempontjából. Megjegyezendő még, hogy a nitrát szintje is nagyon lényeges, ez néhány éve gondot is okozott az egyik legismertebb gyártó termékénél, de ezt a „hibát” azóta kiküszöbölték és a többiek is figyelnek arra, hogy ne legyen jelentős nitrát bomba az akváriumok indításakor. Ezzel együtt természetesen nem ajánlott rögtön a garnélák telepítése, általában három-négy hetet szoktak javasolni a biztonságos indításhoz.

Salty Shrimp és Shirakura termékek a webáruházunkban

Két méltán híres gyártó sokat bizonyított termékeivel szeretnénk Nektek kedveskedni.

SaltyShrimp

Az ásványi anyagok és nyomelemek nélkülözhetetlenek a garnélák, rákok, csigák és halak számára, csakúgy, mint a jól kiegyensúlyozott akváriumi körülményeket megteremtő lebontó folyamatok számára. A hiány vagy rossz egyensúly algásodáshoz, az akváriumi élővilág szokatlan viselkedéséhez, vagy akár elhullásához, illetve a növényeknél növekedési problémákhoz vezethet.

Catappa levelek garnéla tartáshoz

A Catappa (tebang , indiai mandula fa, ketapang) leveleknek számos, a garnélákra gyakorolt jótékony hatásuk ismert, melyek a következők:

- csökkentik a garnélák által megélt stresszt,
- a garnélák természetes élőhelyeivel azonos vízparamétereket teremtenek,
- kiemelik a garnélák színezetét,
- a Catappa levelekben található tanninok és savak antibakteriális és gombásodást megelőző hatással rendelkeznek,
- stimulálják a garnélák szaporodási kedvét,
- megelőzik a "black spot" betegség kialakulását.

Garnélák vízparaméter igényei
Caridinák és Neocaridinák
Tovább
BW Shrimp Soil talaj teszt
Nálunk jól vizsgázott!
Tovább
Catappa levél
Természetes védelem és eleség
Tovább
BorneoWild
Minőség komprumisszumok nélkül
Tovább
 
www.shrimpland.hu
 
Kövess minket Facebookon és Google+ oldalunkon! Értesülj az újdonságokról!